Bateri Kereta Shah Alam: Dapatkan Servis Faisal Battery

bateri kereta shah alam

Bagi mereka yang mencari servis penukaran bateri kereta di Shah Alam, ia adalah perkara yang sukar kerana banyak kedai tidak dapat memberi servis yang bagus.

Dengan ini, ramai akan tertipu dan bazirkan wang dengan banyak kerana bateri baru mereka rosak dengan cepat.

Di dalam artikel ini, kami akan menceritakan kepada anda cara menjaga bateri kereta serta servis bateri kereta di Shah Alam yang terbaik untuk anda.

Teruskan membaca artikel ini untuk mendapat maklumat yang berfaedah.

4 Tips Pilih Bateri Kereta

bateri kereta shah alam

Di bahagian ini, kami akan memberi anda beberapa tips yang anda boleh rujuk apabila anda ingin mencari bateri kereta di Shah Alam atau tempat lain.

 1. Spesifikasi Bateri

Apabila anda mencari bateri baru untuk kereta anda, anda perlu memastikan anda tahu spesifikasi yang diperlukan oleh kereta anda.

Ini kerana bukan semua bateri sesuai untuk semua kereta. Antara ciri yang anda perlu tahu adalah saiz bateri seperti lebarnya. Ini untuk memastikan bateri tersebut muat.

Jika anda hanya membeli dan memilih bateri kereta mengikut kualitinya tanpa mengetahui spesifikasi kereta anda, ia akan membazirkan wang anda.

 1. Jenis Bateri

Selain spesifikasi, anda juga perlu mengambil tahu tentang jenis bateri kereta kerana terdapat 2 jenis iaitu bateri basah dan bateri kering.

Dua-dua mempunyai kelebihan masing-masing dan juga kekurangan. Antara bezanya adalah kos dan juga kualiti kerana ia tidak sama.

Anda boleh membuat sedikit kajian tentang kedua-dua jenis bateri ini sebelum membuat keputusan.

 1. Waranti Bateri Kereta

Seperti barang lain, waranti merupakan satu perkara yang sangat penting untuk dipertimbangkan kerana boleh menjimatkan duit anda untuk jangka masa yang lama.

Ini kerana jika terdapat masalah mekanikal pada bateri tersebut, anda boleh menukarnya atau mendapat pampasan tanpa mengeluarkan duit.

Bagi mereka yang tidak ada waranti, anda mungkin perlu membayar harga penuh untuk menukarnya dan ia sangat merugikan.

 1. Prosedur Tuntutan

Jika anda sudah dapat waranti, pastikan cara untuk menuntut waranti senang dan tidak terlalu sukar. Ini kerana terdapat kedai yang mempunyai cara yang rumit.

Dengan ini, banyak pelanggan tidak dapat tuntut pampasan yang menyebabkan mereka akan hilang duit mereka. 

Anda juga perlu tahu bahawa waranti bateri terdapat pada kedai itu sendiri dan bukan jenama bateri. Oleh itu, pastikan anda tahu semua langkah yang perlu diambil jika waranti perlu dituntut.

Cara Penjagaan Bateri Kereta

bateri kereta shah alam

Sebelum kami cadangkan keda servis bateri kereta di Shah Alam, mari kita lihat beberapa langkah yang anda boleh ambil untuk menjaga bateri kereta  dengan baik.

 1. Mencari Bateri Berkualiti

Perkara yang sangat penting adalah untuk memilih dan menggunakan bateri kereta yang berkualiti.

Anda tidak sepatutnya hanya memilih bateri kereta kerana kosnya yang murah kerana kualitinya mungkin teruk dan akan menyebabkan anda untuk mengeluarkan duit lagi untuk ganti rugi.

Dengan itu, anda mungkin akan habiskan duit dengan lebih banyak berbanding jika membeli bateri yang sedikit mahal tetapi kualiti yang jauh bagus.

 1. Bersihkan Terminal

Anda juga dinasihatkan untuk membersihkan terminal bateri. Ia sangat penting kerana terminat ini adalah hubungan sistem elektronik kereta anda dengan bateri.

Oleh itu, anda boleh cek terminal anda dari masa ke masa untuk memastikan ia dalam keadaan yang bagus.

 1. Matikan Sistem Elektronik

Satu cara yang tidak ramai tahu untuk jaga bateri dengan baik adalah untuk matikan sistem elektronik jika enjin ditutup. Alatan seperti air cond,radio boleh ditutup sebelum anda matikan enjin.

Dengan ini, anda dapat memanjangkan jangka hayat bateri kereta anda.

Bateri Kereta Kong Di Area Shah Alam?

bateri kereta shah alam

Untuk pengetahuan anda, terdapat banyak syarikat dan servis yang boleh membantu anda jika terdapat masalah bateri kereta di Shah Alam.

Satu kedai yang anda boleh percaya untuk membantu anda dalam situasi ini adalah Faisal Battery!

Untuk pengetahuan anda, Faisal Battery menyediakan servis menukar bateri kereta kong tidak kira anda berada di lebuh raya atau di jalan.

Antara jenis bateri kereta yang boleh didapati di Faisal Battery 

Faisal Battery menyediakan lebih dari 35 jenis bateri yang anda boleh pilih untuk kereta anda. Jika anda perlu tukar bateri kereta di Shah Alam anda boleh dapatkan jenis yang sesuai di kedai ini.

Kami juga sedia untuk datang dan menggantikan bateri kereta di rumah anda jika bateri kereta kong. Kami juga tidak akan mengenakan caj penghantaran untuk anda!

Selain dari sebab-sebab di atas, ini juga merupakan antara sebab lain anda perlu memilih kami jika terdapat masalah bateri kereta di Shah Alam::

 • 7 tahun pengalaman dalam penggantian dan pemasangan bateri kereta.
 • Repeat customers yang ramai.
 • 15 minit siap.
 • Respon yang pantas

Kesimpulannya, jika anda mempunyai masalah bateri kereta di Shah Alam, anda boleh menghubungi Faisal Battery!

Jika anda mempunyai apa-apa soalan tentang produk atau servis kami, anda boleh ke laman web kami di sini.

Leave a Comment

Scroll to Top